Spela med eller utan bonus

Bettingsidor försöker locka spelare genom att erbjuda olika bonusar, och för många är det ett mycket uppskattat inslag. Inte minst som ny spelare kan man mer eller mindre förvänta sig en bonus av något slag i samband med att man registrerar som spelare på en ny sida. Här kommer vi att titta på den speciella typ av erbjudande som går under namnet oddsbonus. Vissa gillar dem, andra föredrar att spela utan. Läs vidare om du vill veta varför!

En oddsbonus förbättrar oddsen

Oddsbonus kan betyda två olika saker. Ibland betecknar begreppet oddsbonus alla typer av erbjudanden som förekommer inom betting, där man ju spelar med olika odds. Ibland syftar man på en mer specifik typ av bonus som förbättrar ett odds så att risken inte är lika stor i förhållande till hur mycket du får om du vinner. Denna senare typ av erbjudande kallas även för odds boost, och det är framförallt i den meningen vi talar om oddsbonus här. Men vi kommer även att ta upp andra bonustyper.

Det är svårt att se några direkta nackdelar med en klassisk oddsbonus, som alltså innebär att du vinner mer än vad du skulle göra utan bonus, om ett spel går som du hoppats. Extra pengar tackar man ju aldrig nej till. Det spelar ingen roll om du spelar på svenska sajter eller om det handlar om odds utan licens, bonusar förekommer på casinon i alla jurisdiktioner. Ofta gäller oddsbonusar populära stormatcher i fotboll eller något annat idrottsevenemang som tilldrar sig stort intresse. Bonusen kan göra det extra spännande att följa idrottshändelser och man måste inte alltid betta för att man tror att man kommer att tjäna pengar på det. Det räcker om det blir roligare!

Andra typer av erbjudanden på bettingsidor

En typ av bonus som förekommer på bettingsidor är att du får en summa pengar att spela för som betalas ut när du själv gör en insättning. I Sverige får ett spelbolag bara betala ut en sådan bonus per spelare, även om de driver flera bettingsajter. Vanliga oddsbonusar är inte lika begränsade i Sverige. Fördelen med en sådan bonus, jämfört med odds boost, är att du väljer själv vad du ska betta på. Ibland kan det dock finnas en begränsning som säger att oddset måste vara på en viss nivå. Du kan alltså inte lägga ett spel med bonuspengar på ett odds som innebär närmast säkra pengar. Det kan också finnas ett omsättningskrav med i bilden. Det betyder att du behöver spela för ett visst belopp för att få ut pengarna du vann med bonusen.

Så kallade riskfria spel är också ganska vanliga, åtminstone på bettingsidor som har licens i en annan jurisdiktion än i Sverige. De innebär att du får pengarna tillbaka om du förlorar ett spel. Du brukar bara kunna spela för några tior när du utnyttjar en sådan bonus. Så kallad rake back bonus förekommer också inom betting. Det är en trevlig typ av erbjudande som inte har några nackdelar och som innebär att du får tillbaka en del av vad du förlorat. Vanligtvis sker utbetalningen en dag i veckan.

En grundregel är att man bör betta på sådant man har koll på

Ett argument mot att använda oddsbonusar och andra bettingbonusar kan vara att de lockar en till att spela på sådant som man egentligen inte har så bra koll på. Att bli framgångsrik inom betting handlar ju om att veta mer om vad som är ett rimligt odds utifrån de givna förutsättningarna, än den som sätter oddset. Om du vanligtvis inte bettar på fotboll överhuvudtaget och inte har särskilt stora kunskaper om sporten kan det alltså vara olämpligt att betta bara för att det är en oddsbonus på en fotbollsmatch. Du kommer ju inte att kunna bedöma exakt hur bra oddset är, bonusen inräknad.

Svenska oddsbonusar är små

Spelinspektionen har bestämt att bonuserbjudanden inte får gälla hur stora belopp som helst eftersom det anses kunna leda till okontrollerat spelande. Det kan vara bra att inte spela med oddsbonusar. I alla fall inte på en svensk bettingsida, just för att de är så obetydliga och bara krånglar till spelandet i och med villkoren som man behöver hålla reda på. Här vill vi dock poängtera att det inte enbart är storleken som har betydelse i det här fallet. Många stora bonusar har också olika villkor som innebär att de inte är särskilt bra i slutändan, även om det kanske gäller mycket pengar eller en stor positiv förändring av ett odds.

Svenska bettingsajter har sällan alltför villkorade oddsbonusar. Bland annat för att de är så pass små. Den som är bra på att jämföra bonusar kan väga in villkoren och bedöma hur bra en bonus är. 

Du får inte satsa hur mycket du vill

Något som kan vara både en fördel och en nackdel med oddsbonusar, beroende på hur man ser det, är att du inte får betta hur mycket som helst på ett spel med ett odds som är bättre än vanligt. Om det handlar om ett odds som är genuint bra så förlorar spelbolaget mycket pengar. De är beredda på det och anser att det är värt det – om det leder till att de får nya spelare. Men de kan naturligtvis inte sätta ett odds som är hur högt som helst för då skulle det bli alldeles för stora förluster.

För dig som ny spelare kan det vara bra att det finns en begränsning för hur mycket du får betta med en oddsbonus. Som en kunnig och erfaren spelare vill du kunna välja bland alla spelobjekt som erbjuds på en bettingsajt och satsa pengar där du får så goda förutsättningar som möjligt att gå med plus. Det är inte säkert att spel med en oddsbonus är det bästa alternativet och då är det bättre att betta på något annat istället.

Sammanfattning

Många gillar att spela på en bettingsida med en bonus. Vi rekommenderar att man tackar ja till bonusar, om det verkligen leder till att man får större chans att vinna pengar. Oddsbonusar som innebär att oddset på ett utvalt spel förbättras är alltid förmånliga.

Den här sidan använder cookies.
Ok