Offside fotboll målvakt – allt du bör veta
För alla som gillar att titta på fotboll är offsideregeln relativt enkel att förstå. Fotboll i sig är inte en speciellt komplext sport som exempelvis amerikansk fotboll. Men för människor som inte tittar på fotboll kan det ändå vara svårt att förstå hur det fungerar.
Det finns också undantag för när det inte är offside. Vi på Betting-utan-licens kommer i den här artikeln att gå igenom offsideregeln i detalj och när den inte gäller, bland annat offside fotboll målvakt.
Offside regler
Så vad är offside fotboll egentligen? Varje lag har elva spelare på planen, tio utespelare och en målvakt. Om en spelare i motståndarlaget står närmare motståndarmålet än någon av de tio utespelarna i det laget så står den spelaren i offsideposition. Det räcker med att någon kroppsdel är över offsidelinjen för att det ska räknas som offside.
Om spelaren som står i offsideposition får bollen spelad till sig eller i samma riktning så kommer domaren att blåsa av för offside.
Det är dock inte emot regelverket att stå i en offsideposition. Endast om spelaren får bollen spelad till sig så kommer domaren att blåsa i pipan. Många spelare utnyttjar det genom att ställa sig i offsideposition bakom baklinjen i motståndarlaget för att sedan rusa upp mot baklinjen och vända om när offsidepositionen är upphävd. På så sätt får spelaren ett övertag mot backen om bollen passas.
Beslut om offside tas av domaren i det ögonblicket som bollen spelas och inte när spelaren tar emot bollen som står i en offsideposition. Eftersom spelet är så snabbt är det nästan omöjligt för huvuddomaren att kunna se om det är offside eller inte, speciellt om det handlar om några decimeter. Därför används två linjedomare som alltid springer med spelarna upp i linje med den spelare som är längst fram för att kunna se om det är offside eller inte.
Undantag när det kommer till offsideregeln
Fotboll offside har några få undantag med i regelboken. Oavsett om en spelare står i offsideposition räknas inte spelaren som offside om/eller:
- Det händer på egen planhalva. Du kan aldrig bli avblåst för offside på egen planhalva
- När målvakten spelar ut bollen vid avspark
- Du får bollen i offsideposition från ett inkast från en med- eller motspelare
- Bollen blir spelad till dig från en spelare i motståndarlaget
De ovan nämnda situationerna händer inte så ofta men de händer ibland och därför är det viktigt att även förstå undantagen till regeln.
VAR hjälper till vid offside
Under de senaste åren har ett nytt tekniskt system implementerats i den moderna fotbollen runt om i världen. Systemet finns dock inte tillgängligt på alla arenor än så länge eftersom det är dyrt. Det är givetvis VAR vi pratar om.
Själva systemet VAR är uppbyggt på så sätt att massvis med kameror placeras ut runt planen inne i arenan. Dessa kameror filmar allt som händer på planen från massor av olika vinklar hela tiden. Det finns sedan personer som sitter i ett kontrollrum och har tillgång till alla bilder och filmer från kamerorna. Om ett domslut är tveksamt kan kontrollanterna kolla på filmerna från sekvensen och ändra domslutet.
Det gäller inte bara offsideregeln utan de kan titta på allt från oschyssta tacklingar till om det ska vara straff eller om bollen var över mållinjen. Det är lite hatkärlek som många känner för VAR, å ena sidan hjälper det till att se till så att allt går korrekt till. Men å andra sidan så tycker många att det blir för många avblåsningar och avbrott i spelet vilket förstör rytmen i matchen.
När använder man inte offside i fotboll?
Så fort det är elva spelare på planen i vartdera laget så tillämpas alltid offsideregeln. Undantaget är för yngre spelare som spelar på mindre planer med sju spelare på varje lag. Anledningen till det är ganska enkel, det skulle förstöra spelet fullständigt. Planen är för liten och det skulle vara omöjligt att få till ett konstruktivt spel om regeln fanns med.
Samma sak gäller för fotboll som man spelar inomhus som exempelvis futsal. Även här är planerna för små för att regeln ska fungera på ett bra sätt.
Offside inom ishockey
Det är inte bara fotboll som använder offsideregeln. Den är flitigt använd även inom ishockey fast på ett helt annat sätt. Inom ishockey är en spelare offside om spelaren åker innanför motståndarlagets blålinje före pucken. Här spelar det ingen roll var någon motståndare befinner sig på planen.
Du kan också bli avblåst för offside om du åker in i målgården där målvakten står, det heter offside i målgården. Det händer titt som tätt att mål bli underkända för att en spelare i motståndarlaget är inne i målgården vid målögonblicket och stör målvakten.
Även inom ishockey använder man kameror och har gjort så under en längre tid. Det finns kameror i målet samt runt planen. Om domaren missar något kan domaren åka ut till sekretariatet och kolla på sekvensen via en TV.